To, ako sa počas tehotenstva stravujete, je veľmi dôležité. Na aké jedlo si dať pozor a ktoré uprednostniť? Nejedna tehuľka má v tom úplný zmätok. Rozhodne neplatí to, aby ste jedli dvakrát viac – skôr dvakrát kvalitnejšie.
Ktoré potraviny sú nevhodné v tehotenstve:
- alkohol,
- surové mäso a vnútornosti,
- surové vajcia,
- syry (najmä plesňové syry),
- nepasterizované mliečne výrobky,
- čaj, káva a kola ( najmä čierny čaj, resp. nápoje obsahujúce kofeín),
- huby,
- niektoré ryby (makrela, zubáče alebo žraloky – obsahujú veľké množstvo ortuti),
- potraviny obsahujúce umelé farbivá a sladidlá,
- instantné polotovary,
- salámy.
Ktoré potraviny by ste mali konzumovať:
- ovocie a zeleninu,
- tepelne upravené vajcia,
- ryby (dávajte však pozor na ich kvalitu a pôvod),
- oriešky (najmä pistácie, kešu oriešky, vlašské orechy a mandle),
- mliečne výrobky (grécky jogurt, najmä počas 2. semestri),
- strukoviny (taká fazuľa pomáha na zápchu už od úvodu tehotenstva).
Ako si pomôcť pri tehotenskej nevoľnosti?
Myslite na to, že je dôležité piť dostatok tekutín. Radšej menej, ale často. Rovnako to platí aj pri jedle. Nemali by ste sa zbytočne prejedať, a preto jedzte radšej menej, ale častejšie. Vyhýbajte sa jedlám a nápojom, z ktorých vám nie je dobre – majú výrazný pach, sú pikantné a mastné. Veľmi dobrou voľbou je napríklad banán, ktorý pomáha pri nevoľnosti.