Čo spôsobuje intolerancia laktózy

Čo spôsobuje intolerancia laktózy

Intolerancia laktózy je problém trávenia. Laktóza vlastne predstavuje mliečny cukor, ktorý ľudské telo nevie spracovať. Ľuďom s intoleranciou laktózy totiž chýba alebo len nedostatočne pracuje enzým laktáza. 

Príčiny laktózovej intolerancie

  • primárna (znižovanie funkcie enzýmu laktázy, ku ktorému dochádza postupne s narastajúcim vekom),
  • sekundárna (je vzácna, spôsobená rôznymi druhmi ochorení, napr. aj celiakiou).

Aké sú príznaky laktózovej intolerancie?

  • nadúvanie,
  • plynatosť,
  • brušné kŕče,
  • hnačka.

Ktoré potraviny obsahujú laktózu?

Mliečne výrobky s obsahom laktózy: 

  • kravské mlieko,
  • kozie mlieko,
  • syry,
  • zmrzlina,
  • maslo,
  • jogurty.

Potraviny, ktoré môžu obsahovať laktózu:

  • pokrmy zo smotany,
  • čokoláda a iné cukrárske výrobky,
  • sladké tyčinky,
  • chlieb a pekárenské výrobky,
  • koláčiky,
  • cereálie,
  • instantné polievky a omáčky,
  • hotové jedlá,
  • priemyselne spracované mäso (šunka a párky),
  • omáčky,
  • zemiakové lupienky, orechy, ale aj tortilly,
  • rôzne dezerty či pudingy.

V ľudskom organizme je vápnik veľmi dôležitý, a preto je potrebné dopĺňať ho inak, ako prostredníctvom mlieka (ak ste laktózovo intolerantný). Vysoký obsah vápnika má napríklad listová zelenina, strukoviny, šampiňóny, orechy, mak, ryby alebo aj slnečnicové semienka. Pozor, na vstrebávanie vápnika je potrebný aj vitamín D. Ten sa bežne nachádza v mlieku, ale keďže mlieko nemôžete, tak ho musíte prijímať v tabletách alebo prostredníctvom pobytu na slnku.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vitajte

Prihláste sa do svojho účtu

Vytvorte si nový účet