Pšeno a jeho 7 účinkov

pseno-a-jeho-7-ucinkov

Pšeno je výnimočná obilnina, z ktorej sa v minulosti najčastejšie vyrábal chlieb a pivo, ale aj kaše a polievky. Avšak doba sa zmenila. Z jedálnička ho už vynechávame. V tomto článku si povieme, prečo by malo byť súčasťou nášho pravidelného jedálnička.

Čo je to pšeno?

Ide v podstate o lúpané proso. Jeho pôvod je v Číne, ale vieme ho dopestovať aj u nás. Rastlinky tvoria trvalé alebo jednoročné bylinky (steblá), v ktorých nájdeme malé guľôčky zafarbené do žlta s priemerom cca 1 mm. Konzumovať ho môžeme na slano i na sladko.

Čo nájdeme v 100 g pšena

  • 14,00 mg vápnika,
  • 0,535 mg medi,
  • 3,94 mg železa,
  • 119,0 mg horčíka,
  • 1,002 mg mangánu,
  • 32,7 mg selénu,
  • 224,00 mg draslíka
  • a 285 mg mg fosforu.

Akých 7 pozitívnych účinkov má pšeno?

  • podporuje trávenie,
  • pôsobí preventívne proti astme,
  • je plné vlákniny a reguluje cholesterol,
  • je skvelý spoločník pri liečbe cukrovky,
  • je vhodné pre celiatikov,
  • zabraňuje žlčníkovým kameňom,
  • vyčistí toxíny.

Aké využitie má pšeno v kuchyni?

Môžete ho pridať aj ako prísadu. Na slano skúste pripraviť chutné rizoto, pšenovú kašu alebo polievku. Tiež ho môžete pridať do knedlíka či fašírok. Na sladko ho skúste upiecť vo forme koláča alebo pšenového nákypu. Alebo ho len zapečte s ovocím (alebo zeleninou). 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vitajte

Prihláste sa do svojho účtu

Vytvorte si nový účet